Persbericht

Rotterdam, 10 februari 2016

 

 

 

Tien diensten starten op de Marktplaats voor Logistiek
Rotterdam zet in op efficiëntere logistiek

Het hergebruiken van containers, plannen met file-informatie, meer logistiek over water en supply chain beveiliging zodat chauffeurs 24/7 lading op locaties kunnen lossen; De Verkeersonderneming zet de komende jaren met de Marktplaats voor Logistiek fors in op efficiëntere logistiek met als doel minder ritten in de spits. “We zijn ontzettend trots dat de eerste tien diensten op de Marktplaats een feit zijn. Door deze diensten gebundeld en overzichtelijk weer te geven draagt de Marktplaats bij aan een logistieke efficiencyslag voor het bedrijfsleven. Waardoor we de haven en de regio  verder economisch versterken”, zegt Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf Rotterdam NV. Met cofinanciering én een businessplan om binnen twee jaar geheel op eigen benen te staan, gaan de eerste tien bedrijven aan de slag.

De eerste tien

De eerste tien diensten op de Marktplaats voor Logistiek zijn: AMCS Routing Portal, Container Transferium Alblasserdam, Logistiek Centrum Gorinchem, Container Monitor, MatchBack Systems, Containeroverslag Krimpenerwaard, Poseidon Logistics Intelligence, ContainerMATCH, Verkeerscentrale voor bouwlogistiek en Carpooling for Cargo. De diensten die zij aanbieden zijn: Slimme planningsystemen, bundeling van transport zodat vervoer over water voor meer partijen rendabel wordt, containers ‘sharen’en supply chain beveiliging zodat chauffeurs 24/7 het terrein op kunnen.


Samenwerken voor bereikbaarheid

Het doel van de Marktplaats voor Logistiek is om de logistiek efficiënter in te richten en daarmee te zorgen voor minder ritten in de spits. De Verkeersonderneming werkt al jaren samen met TLN,  EVO en Deltalinqs in verschillende projecten die bijdragen aan minder files. Nu gaat De Verkeersonderneming ook de samenwerking aan met diensten die bijdragen aan spitsmijdingen. In totaal mikt de Marktplaats voor Logistiek met deze 10 bedrijven op 300 spitsmijdingen. In het voorjaar komt De Verkeersonderneming met een oproep voor nieuwe diensten. Deze Marktplaats maakt deel uit van het programma Beter Benutten vanuit het ministerie van Infrastructuur & Milieu.

De aanbesteding

De Verkeersonderneming startte in september 2015 een aanbesteding om zoveel mogelijk diensten voor de Marktplaats voor Logistiek naar Rotterdam te krijgen. Niet alleen om zo een betere match tussen vraag en aanbod te realiseren, maar ook daarmee de bereikbaarheid van de Rotterdamse regio te verbeteren. “Wij hanteren een cofinancieringsafspraak. De diensten komen alleen in aanmerking voor cofinanciering als zij binnen twee jaar daadwerkelijk spitsmijdingen realiseren”, aldus Van der Bend.

De Verkeersonderneming

De Verkeersonderneming is de uitvoeringsorganisatie voor het programma Beter Benutten Vervolg van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in de regio Rotterdam. Initiatiefnemers van deze samenwerkingsorganisatie zijn de gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Havenbedrijf Rotterdam N.V. en het ministerie van Infrastructuur en Milieu/Rijkswaterstaat. VNO-NCW, MKB Rotterdam, Deltalinqs, EVO, TLN, provincie Zuid-Holland, gemeenten Nissewaard, Barendrecht en Krimpen aan den IJssel en politie Rotterdam-Rijnmond zijn de belangrijkste adviseurs. Het doel is het bereikbaar maken en houden van Rotterdam (haven, stad en regio) door slim gebruik van het huidige asfalt, Slim Reizen en Slim Werken. De Verkeersonderneming is winnaar van Het Gouden RAI Wiel “omdat zij op verfrissende en praktische wijze regionale uitdagingen op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid oppakt.”

 

 

__________

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met communicatieadviseur Monique Monster, De Verkeersonderneming, 06 – 46 13 50 35.